Новини

пострадали при пътнотранспортни произшествия
9000 загинали по пътищата на България за 10 години
29/08/2012

Близо 9000 са загиналите на пътя българи през последните 10 години. Това показва статистиката на НСИ. Всяка година при катастрофи у нас има около 10 000 ранени. За последните 10 години тяхната бройка е 100 000 души. Голяма част от тях са с тройни последици за здравето си. Тези данни показват, че само за 10 години един град с размерите на Банско или Сопот е изчезнал от картата на страната. Броят на хората потърсили здравна помощ заради катастрофи пък се равнява на град колкото Кюстендил или Перник.

Неправилните реакции на шофьора, високата скорост, алкохола, както и липсата на колани са най-честите причини за пътните произшествия.
От началото на годината до ноември в страната са загинали 560 души, сочи статистиката на МВР. През 2010 година жертвите на катастрофи е бил 775. От тях близо 260 са били водачи на автомобили, около 240 пък са били пътници. 172 са били загиналите пешеходци. Ранените през изминалата година близо 8800.
Най-черна е статистиката обаче за 2008 година. Тогава са били най-много пострадалите от пътни инциденти през цялото десетилетие. Въпреки това България се нарежда на едно от първите места на загинали при катастрофи. На всеки 1 млн. души се пада по 102 души загинали. В редица европейски държави, който са много по-големи от нас смъртността при пътни произшествия е 2 пъти по-ниска.

Задайте въпрос или коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Други новини

пострадали при пътнотранспортни произшествия

стастистика за пострадалите при пътнотранспротни произшествия в България за последните 5 години

Анализ на броя на пострадалите при пътно-транспортни произшествия в България за последните 5 години През последните 5 години в България се наблюдава тревожен ръст на

Прочетете повече »